Kelebihan Ginger
Kelebihan Ginger
Oleh LoRayne Haye M.S / C.C.N.
Pengarah Pemakanan
Makan-4-Energy
Sejarah
Halia (Zingiber officinale) mempunyai sejarah yang panjang digunakan sebagai 'ubat universal. Yunani-Rom, Cina dan India semua halia digunakan sebagai rempah dalam masakan mereka dan secara terapeutik sebagai ubat. Dalam bahasa Sanskrit perkataan 'shringavera' bermaksud badan bertanduk yang nama Latin Zingiber diperolehi. Akhirnya, halia telah menyelinap ke England dengan nama yang berkembang menjadi 'gingifer dan evolusi akhir ke dalam hanya' halia ', nama yang kita tahu hari ini.
Sifat Ginger
The Rhisome (batang bawah tanah) adalah bahagian tumbuhan yang dituai untuk kegunaan dalam masakan dan sebagai ubat herba. Ini adalah bahagian tumbuhan yang mengandungi jumlah yang tinggi zat besi dan kalsium bersama-sama dengan 600 juzuk yang lain seperti gingerol dan paradol. Gingerol adalah anti-oksida yang kuat dan anti-radang. Banyak kajian klinikal telah dibuktikan kesahihan tuntutan (Careddu et al 1999) menunjukkan bahawa ekstrak halia yang seragam adalah lebih berkesan sebagai anti-loya penyediaan mabuk, daripada Dramamine dengan toleransi yang lebih baik dan kesan sampingan yang kurang.
Gingers Banyak Manfaat Kesihatan
Menyokong pencernaan yang sihat, yang menawarkan 180 kali protein kuasa betik mencerna
Melegakan loya & usul penyakit. Bertindak secara langsung pada saluran GI dan bukan pada CNS
Mengandungi sekurang-kurangnya 12 juzuk yang menyahaktifkan radikal bebas Anti-penuaan
Mengurangkan keradangan -cardiovascular, sendi & gastrousus
Meningkatkan ketahanan semula jadi kepada sejuk dan selesema
Dua puluh dua juzuk dikenali menghalang radang 5-lipoxygenase
Kontra
Menurut Suruhanjaya Jerman E, pesakit yang mempunyai batu karang, pesakit yang mengambil ubat-ubatan mencairkan darah perlu mendapat nasihat doktor atau pakar kesihatan mereka pengamal sebelum mengambil halia.
Cadangan pengambilan:
Mentah / Persediaan Fresh: 2-4 g. setiap hari (Blumenthal et al 1998)
Serbuk Ekstrak kering: 500 mg. 30 minit sebelum perjalanan dan kemudian 500 mg setiap 4 jam sehingga akhir perjalanan (Reibenfield 1999, Borzone 1999, Tenne 1999)
Berwarna: 1: 5 (g / ml), 1,25-5,0 ml 3 kali sehari (Blumenthal 1998)
Ginger -Spearmint Teh
2 Keping Dikupas akar Halia segar
1 Spearmint Teh Beg atau 3 tangkai Spearmint Segar
¼ sudu kecil serbuk Stevia * Nu Semulajadi
1 sudu kecil. Jus Lemon Fresh
Letakkan Hiris Halia, Lemon & Stevia ke dalam teko. Tambahkan air panas dan Spearmint beg teh. Nikmati!
LoRayne ini Ginger - Berry Oatmeal * Jumlah akan berbeza-beza bergantung kepada keperluan individu.
½ cawan oat
1 air Cup
3 Keping Halia segar
2 sudu makan segar atau beku Blueberry
½ Sudu Flaks minyak
½ sudu J. Robb Vanilla Whey Protein Powder
¼ Tsp Stevia Powder * Nu Semulajadi * Atau 1 Tsp. Sirap mapel
Bawa 1 cawan air sehingga mendidih. Menambah oat & akar halia. Yang terbaik apabila oat masih ada ketegasan. Ini membolehkan tubuh untuk menyerap mereka pada kadar yang lebih perlahan. Di samping itu, menggabungkan minyak & whey protein flaks
Serbuk akan membolehkan kadar yang lebih perlahan sebanyak penyerapan.
Lemon -Apple - Jus Ginger
5 Organik Gala Merah Epal
½ Lemon (termasuk kulit itu)
2 keping besar Halia segar
Menjadikan 12 oz. * jumlah yang berbeza-beza bergantung kepada saiz epal & lemon.
LoRayne Haye M.S. C.C.N. adalah Pengasas & Pengarah Pemakanan Makan-4-Energy sebuah syarikat perunding pemakanan bertempat di Encinitas, California. Beliau telah membangunkan pemakanan & kecergasan program selama lima spa mewah bintang termasuk Cal-a-Vie dan The Golden Door. Beliau adalah seorang pengarang yang dinyatakan, penceramah awam dan tetamu radio yang kerap di seluruh Amerika Syarikat dan terus dicari oleh pelanggan swasta dan korporat untuk pemakanan dan program kesihatan pembangunan.
Untuk maklumat lanjut
Copyright ® 2008 LoRayne Haye Makan-4-Energy
Tidak ada komentar:
Posting Komentar